Pesto er en god smagsgiver, der gør mange retter mere spændende og fyldige. Den kan f.eks. bruges i salater, til retter med bønner, kikærter eller pasta, og til at smøre på brød eller kiks. Pestoen laves på få minutter med denne opskrift.
Ingredienser:
- ca. 50 gram friske krydderurter, gerne flere i blanding, f.eks. basilikum, persille, purløg, citronmelisse, mælkebøtte, skvalderkål mm.
- 1 – 2 fed hvidløg
- ½ dl. mandler, valnødder eller pinjekerner, der har stået i blød i minimum 2 timer og gerne natten over
- 1 – 2 spsk. æbleeddike eller citronsaft
- ½ tsk. havsalt, f.eks. himalayasalt
- evt. ½ tsk. chilipeber
- 1 – 2 dl. olivenolie
Kør alle ingredienser undtagen olivenolie gennem en food processor, til de er fint hakket. Olivenolien tilsættes til sidst og der køres kortvarigt med foodprocessoren for at begrænse iltning af olien.
Rød pesto: I stedet for eller i tillæg til krydderurterne kan anvendes rød peberfrugt, frisk chilifrugt eller soltørrede tomater.