Afkalkning

Ren citronsyre kan anvendes til afkalkning af elkedel, opvaskemaskine, vaskemaskine mm. Metaloverfladerne i maskinen skal være af rustfrit stål, for at citronsyre kan anvendes.

Afkalkning af elkedel, gryder, kaffemaskine, termokande og lignende:

Kom koldt vand i beholderen og tilsæt ca. en spsk. citronsyre pr. liter vand. Lad det stå natten over. Hæld vandet ud og skyl efter med rent vand. Kalk i køkkenudstyr kan forebygges ved at filtrere vandet med f.eks. en filterkande, der fjerner en stor del af kalken.

Afkalking af opvaskemaskine:

Hvis der ses et hvidt kalkslør på maskinens indre overflader trænger maskinen til afkalkning. Fyld sæbebeholderen med citronsyre og lad maskinen køre igennem et normalt vaskeprogram uden service. Hvis maskinen hyppigt får kalkslør, så er det muligt, at den skal indstilles til vand med højere kalkindhold.

Afkalkning af vaskemaskine:

Hvis varmelegemet i en vaskemaskine kalker til, kan det få svært ved at komme af med varmen og det kan brænde af. Afkalkning forebygger tilkalkning af varmelegemet og andre dele af maskinen. Kom ca. 250 gram citronsyre direkte i tromlen og lad maskinen køre uden tøj igennem et vaskeprogram med ca. 60 grader varmt vand uden forvask. Rens filteret efterfølgende.