Surdejsspeltbrød

Dette langtidshævede speltbrød har en fyldig og syrlig smag. Den lange hævetid på ialt 24 timer reducerer glutenindholdet, så det muligvis kan tåles af personer med moderat glutenintolerence.

Ingredienser:

  • 5 dl perlespelt
  • ca. 8 dl fuldkornsspeltmel
  • 4 dl vand
  • ca. 300 gram surdej
  • 1 tsk. honning eller sirup
  • 2 spsk. olivenolie
  • 1 spsk. havsalt, f.eks. himalayasalt

Fremgangsmåde:

  1. Sæt perlespelten i blød i vand i ca. 12 timer. Hæld vandet fra og lad det stå yderligere 12 timer i en si eller spirebakke, medens fordejen hæver.
  2. Fordej: Bland fuldkornsspeltmel, vand, surdej og honning/sirup i en skål og rør det grundigt sammen til en smidig dej. Lad det hæve i ca. 12 timer dækket med et viskestykke. Tag lidt af fordejen fra til surdej, og gem den i en lukket beholder i køleskabet til næste gang du skal bage.
  3. Kom perlespelten i fordejen og tilsæt olivenolie og salt. Ælt dejen og kom den i en brødform. Brødformen kan med fordel fores med bagepapir, så det er let at få brødet ud igen. Lad den færdige dej hæve i yderligere 12 timer i køleskab.
  4. Tag dejen ud af køleskabet og forvarm ovnen til 200 grader C. Sæt brødet i den forvarmede ovn og bag det i ca. 40 minutter.