Essenerbrød er raw food. Det laves efter en gammel opskrift, der kommer fra Essenernes freds-evangelium*. Det “bages” ved lav temperatur, således at næringsstofferne bevares, og der dannes derfor ingen sundhedsskadelig akrylamid.
Opskrift:
- 400 gram helt korn uden avner, f.eks. hvede, byg (perlebyg), rug eller spelt (perlespelt)
- Evt. ½ tsk. havsalt, f.eks. himalayasalt
Skyl kornet og sæt det i blød i vand i ca. 12 timer. Hæld vandet fra og skyl kornet igen. Lad det spire en dag i f.eks. spirebakker. Kornet vandes morgen og aften under spiringen. Kør det spirede korn gennem en food processor, så du får en klistret masse. Spred massen tyndt ud på en bradepande med bagepapir på. Sæt pladen på en varm radiator eller i fuldt sollys i en halv dag (fra morgen til middag). Efter middag: Vend brødet om, fjern bagepapiret, og lad det tørre en halv dag mere på den anden side. En dehydrator kan også anvendes til tørring, hvis man ikke vil være afhængig af vejret eller risikere at fugle og skadedyr kommer og spiser af brødet, medens det står ude i solen.
*Essenernes freds-evangelium: Essenerne var en jødisk religiøs gruppe, der levede på Jesu tid. De spurgte engang Jesus: “Hvordan skal vi bage vores daglige brød uden ild, herre?” Jesus svarede: “Lad Guds engle tilberede jeres brød. Gør hveden våd, så vandets engel kan komme ind i det. Stil det derpå i luften, så luftens engel kan omfavne det. Og lad det stå fra morgen til aften i solen, så solens engel kan stige ned på det. Og velsignelsen fra de tre engle vil snart få livets kim til at spire i jeres hvede. Knus derpå jeres hvede og lav tynde vafler ligesom jeres forfædre gjorde, da de forlod Egypten, trældommens hus. Stil dem tilbage under solen fra solopgang, og når solen står højest på himlen, vend dem da om på den anden side, således at de også der må blive omfavnet af solens engel. Lad dem stå der indtil solnedgang. For solens ild giver liv til hveden, til brødet og til kroppen.”