Deodorant

Mange deodoranter indeholder en aluminiumsforbindelse, der blokerer svedporerne, så man ikke sveder. Aluminium hindrer kroppens naturlige udskillelse af affaldsstoffer gennem huden og er derfor ikke en god løsning. Blokering for udskillelse af affaldsstoffer under armene mistænkes bl.a. for at være en medvirkende årsag til brystkræft. Aluminium er et giftigt metal og kan optages gennem huden og på sigt medvirke til demenssygdomme.

Parfume, der kan være allergifremkaldende og sundhedsskaldeligt, tilsættes også i mange deodoranter. Det er heldigvis nemt at lave din egen sunde deodorant uden skadelig kemi. Her er et par gode deodorant-opskrifter:

Vandig deodorant

Ingredienser:

  • 1 dl vand
  • 1 – 2 tsk. tvekulsurt natron (fås hos materialister og helsebutikker)

Bland ingredienserne og hæld opløsningen i en sprayflaske. Så har du en lugtfri deodorant, der effektivt hæmmer dårlig lugt uden at blokere sveden.

OBS: Denne deodorant vil gradvist miste sin virkning, så lav ikke til flere måneders forbrug ad gangen.

Kokosolie-deodorant

Ingredienser:

  • ca. 60 gram kokosolie
  • 1 tsk. tvekulsurt natron (natriumbicarbonat)
  • ca. 25 dråber pebermynteolie (kan udelades)

Kokosolien varmes let på en radiator, så den bliver blød. Ingredienserne blandes sammen. Den kan holde sig i månedsvis. Opbevares f.eks. i et syltetøjsglas.

Denne opskrift har også andre anvendelsesmuligheder. Den er oprindelig er udviklet som en sund, effektiv og naturlig tandpasta.

Skal det være nemt, så kan ren kokosolie også anvendes som deodorant.

Æbleeddike som deodorant

Almindelig æbleeddike kan også anvendes som deodorant. Den hæmmer de lugtfremkaldende bakterier.