Træbeskyttelse med trætjære og linolie

Anvendes til træværk udendørs. Malingen har en lang tørretid på flere uger, men tørrer lidt hurtigere ved anvendelse af linoliefernis med sikkativ (tørrelse). Den trænger godt ind i træet og beskytter.

  • 1 del trætjære
  • 1 – 2 dele linolie eller linoliefernis
  • evt. pigment

Ingredienserne røres sammen og påføres i et tyndt lag. På lodrette flader er der risiko for, at malingen løber. Dette modvirkes ved at male i lidt køligere vejr, f.eks. om formiddagen inden solen rigtig får varmet op, og ved at smøre malingen tyndt ud. Evt. genbehandling bør tidligst foretages et år efter første behandling. Ved genbehandling er det ofte ikke nødvendigt at anvende pigment, da pigmenten fra sidste behandling vil farve det nye lag træbeskyttelse. Nyt træ kan evt. behandles 3 år i træk. Det vil give en lang holdbarhed, og der vil gå adskillige år før behandling igen er nødvendig.

Færdige blandinger kan købes, men nogle af disse er tilsat et giftigt fungicid, der kan give hovedpine og andre ubehageligheder. Trætjæren i blandingen yder god beskyttelse mod råd, så fungicid skulle ikke være nødvendigt.