Tandpleje

Mange tandpastaer er tilsat fluor i form af natriumfluorid (sodium fluoride), der er et giftigt affaldsstof fra bl.a. metalindustrien. Det gavner ikke dine tænder, men kan tværtimod skade dem. Natriumfluorid skader også helbredet generelt, og kan medvirke til alzheimer, hyperaktivitet, deformiteter i skelettet og mange andre lidelser. Læs mere om tandsundhed på Helsekonsulenten.dk.

Herunder er gode alternativer til de sundhedsskadelige tandpastaer:

Kokosolie-tandpasta

Ingredienser:

  • ca. 60 gram kokosolie
  • 1 tsk. tvekulsurt natron (natriumbicarbonat)
  • ca. 25 dråber pebermynteolie (kan evt. udelades)

Bland ingredienserne sammen, kom lidt på tandbørsten og børst.

Denne opskrift er ret genial og kan bruges til mere end tandpasta. Den er også alle tiders sunde deodorant. Bare smør lidt under armene og fødderne. Så er du sikret mod ubehagelig svedlugt.

Tvekulsurt natron

Et alternativ til tandpasta er rent tvekulsurt natron (natriumbicarbonat). Det er skånsomt for tænderne, og det er basisk, så nedbrydende syre i munden neutraliseres.

MSM

En anden mulighed er MSM, der også kan anvendes i ren form i stedet for tandpasta. Tilsæt evt. en anelse stevia i pulverform som smagsstof.

Brintoverilte med tvekulsurt natron

Denne opskrift med bakteriedræbende brintoverilte skal nok gøre det af med Karius og Baktus:

  • lidt tvekulsurt natron
  • lidt 3% brintoverilte (ikke stærkere!)
  • evt. en anelse stevia som smagsstof

Bland 3% brintoverilte med tvekulsurt natron, så du får en tyk pasta. Bland kun til få dages forbrug, da brintoverilten er ustabil og efterhånden bliver til vand.

Tandolie med neem og mynte

Denne olie kan anvendes i stedet for tandpasta. Den indeholder ingen slibende ingredienser, der kan være hårde ved emaljen. Pebermynteolie og krusemynteolie giver frisk ånde efter børstning. Ved tendens til tandsten, er tandolie måske utilstrækkelig.

• 93% mandelolie
• 5% neemolie
• 1% pebermynteolie
• 1% krysemynteolie (spearmint)

Olierne kan afmåles med en præcis vægt, små måleskeer eller en pipette. Bland ingredienserne i en lille flaske. En flaske med pipette gør det nemt at dosere olien. Kom et par dråber på tandbørsten ved tandbørstning.

Mundskyl

Brintoverilte (max. 3%) blandet med lidt vand kan bruges til desinficerende mundskyl. Kolloid sølv er også udmærket til mundskyl. En tredie mulighed er saltvand med naturlig havsalt eller himalayasalt.

Planteolie, gerne kokosolie, er også godt til mundskyl. Bevæg olien rundt i munden i nogle minutter inden den spyttes ud. Denne procedure hæmmer dannelse af tandsten. En grundig anvendelse af tandolie kaldes “oil pulling”, og hævdes at kunne trække giftstoffer ud. Oil pulling anbefales udført om morgenen på tom mave. Olien bevæges rundt i munden i 10 – 20 minutter, inden den spyttes ud. Skyl efter med rent vand. OBS: Spyt ikke olien ud i vasken, da den så med tiden kan stoppe afløbet. Spyt den hellere i beholderen med madaffald eller i kompostbunken, hvis du har sådan en.