Spiselige planter

Her er en liste over spiselige (ukrudts)-planter og andre planter. Mange af dem er almindeligt forekommende i den danske natur og i haver. Det fleste er velegnede til at blande i salatskålen og spise rå.

Personer med pollenallergi kan få allergiske reaktioner ved at spise blomster.

Undgå at indsamle planter og bær langs veje, på sprøjtede marker og andre steder, hvor de kan være blevet forurenet.

  • Agerkål
  • Agern (egetræets frugter): Koges for at fjerne den meget bitre smag.
  • Agerpadderokke: God til urtete.
  • Birk: Bladene er gode til salat.
  • Blåbær
  • Brombær
  • Brændenælde: Skoldes med kogende vand eller blendes med andre urter for at den ikke skal brænde.
  • Bøg: Blade og frugter (bog) kan spises.
  • Cikorie
  • Citron-melisse
  • Citron-verbena
  • Dild
  • Døvnælde
  • Engkarse
  • Engsyre
  • Fuchsia (blomster)
  • Fuglegræs
  • Gederams (begrænset anvendelse, bør ikke indtages ved prostata-lidelser)
  • Gladiolus (blomster)
  • Gulerod (også vild gulerod): Også den grønne top er god i salat.
  • Græskar og squash (frugt, kerner, blomster og blade kan spises)
  • Gåsepotentil
  • Hasselnød
  • Have-nellike: Blomster er spiselige
  • Hibiscus: Blomster er spiselige
  • Hindbær
  • Hjulkrone: Blomster er spiselige
  • Hvidtjørn: Blomster og bær
  • Hyld: Blomster og bær kan spises. Bærrene bør koges, da de ellers er sundhedsskadelige. Undgå stilke og blade fra hyld, da de er sundhedsskadelige.
  • Hønsetarm
  • Jasmin
  • Kamille: Blomster er spiselige.
  • Katost
  • Kirsebær (moreller)
  • Kløver
  • Kodriver
  • Kornblomst: Kronbladene er spiselige. Undgå blomsterbægeret.
  • Krysantemum: Kronbladene er spiselige.
  • Kvik (senegræs): Der kan presses juice af bladene og de hvide rod-spidser kan spises.
  • Kørvel
  • Lavendel
  • Lindeblomst: Blomsterne fra lindetræet er gode til urtete.
  • Lægekokleare
  • Løg: Alle dele af planter i løgfamilien kan spises.
  • Løgkarse
  • Mirabel
  • Morgenfrue
  • Mynte (adskillige sorter)
  • Mælde (også kaldet hvidmelet gåsefod): I familie med quinoa. Bladene har en mild smag og er gode i salat.
  • Mælkebøtte
  • Nasturtium
  • Oregano
  • Padderokke (se “Agerpadderokke”)
  • Purløg
  • Ramsløg
  • Rose (hunderose, hybenrose, dyrkede haveroser): Kronblade og hyben kan spises.
  • Rosmarin
  • Røllike
  • Salvie
  • Sankthansurt
  • Skovjordbær
  • Skvalderkål
  • Solsikke: Frø, spirer og kronblade er spiselige
  • Stedmoder (agerstedmoder)
  • Stikkelsbær
  • Stokrose (blomst)
  • Strandkål
  • Syre (skovsyre og alm. syre): Indeholder oxalsyre og bør derfor kun indtages i begrænset mængde.
  • Syren (blomster)
  • Timian
  • Tusindfryd (bellis)
  • Tyttebær
  • Vandmynte
  • Vejbred
  • Viol (martsviol)