Chokolade, rå

Sådan laver du nemt og hurtigt din egen hjemmelavede, rå chokolade

Raa-chokolade

Smelt kakaosmøret i et vandbad. Det gøres ved at komme det faste smør i en lille skål og sætte skålen ned i en gryde med varmt vand i bunden. Varmt vand fra hanen er ofte varmt nok til at smelte smørret, hvis man har god tid. Man kan også stille skålen på en godt varm radiator i et par timer.

Tag skålen op af vandbadet, når smørret er smeltet, tilsæt straks de øvrige ingredienser, og rør det godt sammen til en jævn masse.

Læg chokolademassen på et stykke bagepapir. Læg et andet stykke bagepapir ovenpå og rul det ud til en flad plade med en kagerulle. Du har nu en plade chokolade. Alternativt kan du komme chokoladen i chokoladeforme.

Sæt chokoladen på et køligt sted, til den bliver fast.

Fjern bagepapiret, når chokoladen er blevet fast. Nu har du en plade fin, mørk, rå chokolade med 75% kakaoingredienser.

Variationer:

Der kan tilsættes nødder, revet appelsinskal, pebermynteblade mm. for at få forskellige smagsvariationer.

Ønskes en mere sød chokolade, kan der tilsættes mere honning eller agavesirup og mindre kakaopulver.

Hvid chokolade: Ønskes en hvid chokolade, erstattes kakaopulver med kakaosmør, så der ialt anvendes 75 gram kakaosmør og 25 gram sødestof til chokoladen.

Sukkerfri chokolade: Anvend Birkesød eller Sukrin i stedet for honning. Stevia kan også anvendes, men skal doseres yderst sparsomt, da det søder op til 400 gange mere end sukker. Stevia Sød er nemmere at dosere, da den kun søder 5 gange mere end sukker. Vær opmærksom på, at stevia har en lakridsagtig smag, der er ret gennemtrængende, hvis der doseres for meget.

Carob: Kakao kan helt eller delvis erstattes med carob. Det giver en lidt anderledes smag, som man dog hurtigt vænner sig til. I modsætning til kakao, så indeholder carob ikke den vanedannende koffein.

Chokolade med koldpresset kokosolie: Prøv at erstatte halvdelen af kakaosmørret med kokosolie. Så får chokoladen også lidt sød kokossmag.

Alm. ristet kakaopulver kan også bruges, men den rå er meget sundere og mere velsmagende. En billig, ristet kakaopulver har ofte en skarp smag, der ikke er så behagelig.