Spiredyrkning

Spirer er velegnede som ingrediens i salater. Spirer kan købes færdige i supermarkedet, men du kan også nemt lave dem selv sådan:

1. Skyl 1 dl økologiske spiredygtige bønner (f.eks. mungbønner) i en si under koldt, rindende vand.

2. Tag et stort glas med et rumindhold på ca. en liter, gerne et henkogningsglas eller lignende, og kom bønnerne i glasset. Fyld glasset næsten op med koldt vand.

3. Lad bønnerne stå i blød i ca. 12 timer, hvorefter vandet hældes fra. Det er nemmest hvis du placerer et fint net, f.eks. en stump insektnet, over glassets åbning når vandet hældes fra. Fyld glasset op med vand igen for at skylle bønnerne, men hæld straks vandet ud igen, så bønnerne ikke længere står i vand.

4. Hver morgen og aften fyldes glasset med vand for at skylle og vande bønnerne. Vandet hældes fra igen med det samme. I varmt, tørt indeklima kan det være nødvendigt at vande 3 gange i døgnet.

5. Efter et par dage begynder bønnerne at spire, og du kan begynde at spise dem.

Mange andre slags frø kan også bruges til spiring. Iblødsætningstiden varierer, men ellers er fremgangsmåden den samme som for bønner. NB: Rå sojabønner er sundhedsskadelige og bør aldrig anvendes til råkost.

Her er en liste over forskellige frø og iblødsætningstiden:

Byg, bønner, havre, hvede, linser, majs, mandel, rug, triticale, ærter: 12 timer

Broccoli, brøndkarse, karse, kløver, kål, lucerne, radis, sennep, sesam: 4 – 6 timer

Bukkehorn, græskar, hirse, solsikke: 8 timer

OBS: Græskar og mandel spises efter en dag. Vent ikke på synlige spirer.

Det er endnu nemmere at dyrke spirer ved hjælp af en spireboks. Så kan man bare komme frøene i bakkerne efter iblødsætning, og vande dem 2 gange dagligt, til der kommer spirer.

Svamp kan forekomme i nogle typer frø. Især i kornsorterne kan det være et problem. For at forebygge udvikling af svamp skal frøene skylles godt ved hver vanding. Det hjælper også at lave lidt padderokke-te og komme det i en sprayflaske efter afkøling. Efter vanding af frøene sprayer man lidt padderokkete ud over dem. Padderokkete bruges for øvrigt også af biodynamiske landmænd til svampeforebyggelse i deres afgrøder.

For mere information om spiredyrkning, se bogen Friske Spirer