Tandpleje

Det meste tandpasta indeholder glycerin, der kan blokere for dannelse af ny tandemalje. Tandemalje dannes og vedligeholdes fra mineraler i spyt. Glycerin lægger sig som en film på tænderne, der hindrer mineralerne fra spyttet i at vedligeholde emaljen. Det kræver adskillige grundige skylninger at få glycerin skyllet af tænderne. De mest sundhedsskadelige tandpastaer er de fluorholdige. I fluorholdige tandpastaer er der som regel tilsat fluor i form af natriumfluorid (sodium fluoride), der er et giftigt affaldsstof fra bl.a. metalindustrien. Det gavner ikke dine tænder, men kan tværtimod skade dem. Natriumfluorid skader også helbredet generelt, og kan medvirke til alzheimer, hyperaktivitet, deformiteter i skelettet og meget andet. Læs mere om tandsundhed på Helsekonsulenten.dk.

Herunder er gode alternativer til de sundhedsskadelige tandpastaer:

 

Kokosolie-tandpasta

Ingredienser:

Bland ingredienserne sammen, kom lidt på tandbørsten og børst.

Denne opskrift er ret genial og kan bruges til mere end tandpasta. Den er også alle tiders sunde deodorant. Bare smør lidt under armene og fødderne. Så er du sikret mod ubehagelig svedlugt.

 

Tvekulsurt natron

Et godt alternativ til tandpasta er rent tvekulsurt natron (natriumbicarbonat). Det er skånsomt for tænderne, og det er basisk, så nedbrydende syre i munden neutraliseres.

 

MSM

En anden mulighed er MSM, der også kan anvendes i ren form i stedet for tandpasta. Tilsæt evt. en anelse Stevia MaxSød som smagsstof.

 

Brintoverilte med tvekulsurt natron

Denne opskrift med bakteriedræbende brintoverilte skal nok gøre det af med Karius og Baktus:

  • lidt tvekulsurt natron
  • lidt 3% brintoverilte (ikke stærkere!)
  • evt. en anelse Stevia MaxSød som smagsstof

Bland 3% brintoverilte med tvekulsurt natron, så du får en tyk pasta. Bland kun til få dages forbrug, da brintoverilten er ustabil og efterhånden bliver til vand.

 

Tandolie med neem og mynte

Denne olie kan anvendes i stedet for tandpasta. Den indeholder ingen slibende ingredienser, der kan være hårde ved emaljen. Pebermynteolie og krusemynteolie giver frisk ånde efter børstning.

• 93% mandelolie
• 5% neemolie
• 1% pebermynteolie
• 1% krysemynteolie (spearmint)

Olierne kan afmåles med en præcis vægt, små måleskeer eller en pipette. Bland ingredienserne i en lille flaske. En flaske med pipette gør det nemt at dosere olien. Kom et par dråber på tandbørsten ved tandbørstning.

 

Mundskyl

Brintoverilte (max. 3%) blandet med lidt vand kan bruges til desinficerende mundskyl. Kolloid sølv er også udmærket til mundskyl. En tredie mulighed er saltvand med naturlig havsalt eller himalayasalt.