Glutenfri korn og frø

Gluten er et protein, der er sammensat af to proteiner: gliadin og glutenin. Gluten findes især i korn. Gliadin er det protein, der først og fremmest menes at give glutenintolerence. Hvede og spelt er de kornsorter, der har det højeste indhold af gluten. Spelt tåles nogen gange af glutenallergikere, da det ikke indeholder så meget gliadin som hvede, der har det højeste indhold af gliadin. Byg og rug har et noget lavere indhold af gliadin, medens boghvede og havre kun indeholder ganske lidt.

Når korn spirer, omdannes gluten (og andre proteiner) til letoptagelige aminosyrer. Derfor kan personer med glutenintolerence ofte indtage spiret korn uden problemer. Essenerbrød er et eksempel på brød fremstillet af spiret korn.

Herunder er en liste over glutenfri korn og frø, der normalt kan indtages af glutenallergikere:

Korn og frø med meget lavt glutenindhold:

  • Boghvede
  • Havre (en særlig ren glutenfri havre findes også på markedet)